29 Mart 2015

Travel: Eğlencenin Rotası : Mykonos



Ege Denizi'nde Cruise turuna çıkarsanız yolunuz mutlaka eğlence adası Mykonos ve romantizm adası Santorini'den geçecektir. Turkuaz Ege sularında inci tanesi gibi parlayan bu iki ada , ziyaretçilerine sundukları farklı atmosfer ve deneyimlerle, renkli tatil anıları arasında en unutulmaz kareler olarak yerlerini alırlar. İşte ben de, sizlere bu anılardan payıma düşeni keyifle aktarmak istiyorum. Haydi güverteye, rota da bu hafta Mykonos var! 

Ege Denizi'ndeki Kiklad Adaları arasında yer alan alan Mykonos, sabahın ilk ışıklarına kadar süren renkli gece hayatı ile Avrupa Jet sosyetesinin de tercihi olmakla birlikte, Yunan adalarının en gözde ve en çok ziyaret edilen yeridir.1453’ten 1832’ye kadar Osmanlı hâkimiyetinde kalan granit oluşumlu, bu güzel ada 86 km² yüzölçümüyle  10.134 kişiye ev olmaktadır.

Küçük sokaklarını süsleyen begonvilleri, mavi panjurlu beyaz evleri, neşeli kafeleri,restaurantları ve barlarıyla cıvıl cıvıl bir ada Mykonos. Her sokak ayrı renk ve süprizle dolu. Gördüğünüz her evi, her mağazayı fotoğraflamak istiyorsunuz. Dünyanın en ünlü markalarının bulunduğu ve adaya özgü hediyelik eşyaların satıldığı, çeşit çeşit Mağazalar  Hora’da yoğunlaşmış .Keten ve dantel perdeler Mykonos’ta en çok satılan eşyalardan ve çok güzeller. Daracık Mykonos sokaklarındaki Kuyumcularda eski Bizans takılarının kopyalarını bulabilirsiniz. Adım başı yer alan galerilerde ise müzelerdeki antik objelerin kopyaları dikkat çekecek güzellikte.Estetiğin eğlenceyle harmanlandığı, beş duyuya hitap eden bu sahil kasabasında görülecek ve deneyimlenecek pek çok şey var .

Mykonos Gezilecek Yerler ilk sırasında bulunan Mykonos Little Venice, denize sıfır kafelerin ve restaurantların bulunduğu yer. Bölge özellikle akşam saatlerinde çok yoğun oluyor. Denizden sonra bu bölgede zevkinize göre bir şeyler yiyebilir veya günbatımında, manzaraya karşı kahvenizi içebilirsiniz.

Adanın merkezi Chora’da bulunan ve 16. yy’dan bugüne gelen yel değirmenleri Mykonos’un en çok dikkat çeken yapılarından biri.Eskiden 16 adet olan ama günümüze sadece 5 adet olarak ulaşabilmiş yel değirmenlerinde günü batırmak harika bir deneyim. Fotoğraf çekmeyi sakın unutmayın.

Ada sokaklarında dolaşırken keyifle ortalıkta dolaşan ve poz veren bir pelikana rastlarsanız şaşırmayın. Adanın maskotu Petros'la tanışın. Uğur kabul edilen Pelikan Petros’un ilginç bir hikayesi var; 1950 kışındaki büyük fırtınada Ada’ya zorunlu iniş(düşüş) yapan Pelikanı  Ada’lılar  bağırlarına basar ve Petros adını verirler. Pelikan’ın gelişiyle beraber Ada’nın kaderi sakin bir balıkçı köyü olmaktan, dünyanın en ünlü eğlence merkezlerinden biri olmaya doğru bir değişim yaşamaya başlar. Ancak 1985’te Pelikan Petros bir arabanın altında kalarak can verir. Bu gün Ada’nın sokaklarında serbestçe dolaşan, Petros’un yerine getirilen 2.Petros’tur ve ziyaretçilere hoş bir ev sahipliği yapmaktadır.
  
Mykonos adasında toplu taşıma otobüslerle sağlanıyor fakat çok kısıtlı sayıda. Bu nedenle araç kiralama çok yaygın. Otomobil, atv ve motor kiralama tercih ediliyor. Mykonos Town bölgesinden plajlara deniz taksi imkanı da tercih edilen alternatifler arasında. 89 km sahil şeridine sahip,Mykonos sayıları onbeşi bulan plajlara ev sahipliği yapar. Mykonos limanına en yakın olanları Malalianos ve kalabalık Tourlos plajlarıdır. Mykonos Adası’nın en iyi plajları olan Paradise(cennet), Super Paradise, Agrari ve ya Elia’yı görmenizi tavsiye ederim . Bunlardan Super Paradise bir çıplaklar plajıdır, yoğunlukla gayler tarafından tercih edilse de akşam üstü partileri Adada tatil yapan herkesin ilgisini çeker. Elia ise en sonda olduğundan, Ada’nın göreceli en sakin plajıdır.


Mykonos eğlence adası olarak Ün yapmış olsa da aslında derin bir tarihe ev sahipliği de yapmaktadır. Mykonosa yalnızca 6,5 km uzaklıktaki Delos Adası Kiklad Adalar Grubu içinde arkeoloji bakımından en önemlisidir. Hatta ‘daire’ anlamına gelen Yunanca ‘kyklos’tan türeyen kiklad, diğer Adalar’ın Delos etrafında olan dairesel duruşları dolayısıyla bu şekilde adlandırılmıştır. 5 kilometrekarelik yüzölçümüyle Delos Adası, Antik Yunan Dini olan ‘mitoloji’ye göre, Tanrı Apollon ile Tanrıça Artemis’in doğum yeridir. Antik zamanlarda burada bir yerleşim de vardı. Antik tiyatro, zengin mozaiklerle süslü evler, Apollon Tapınağı ve Aslanlı Yol, Delos Harabeleri’nde görülebileceklerden yalnızca bir kaç örnektir. Bu gün modern hiç bir yerleşimin olmadığı Delos’a rehberli bir tur eşliğinde gitmenizi tavsiye ederim.Delos tarihi bölgesinden getirilmiş antik Yunan zamanından kalma çanak-çömlek, mezar taşları, taklar, bir Herkül heykeli Mykonos'daki Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Bu Müzenin yanında ,Antik zamanlardaki denizcilikle ilgili araç gereçlerin ve amfora, eski paral vb. Gibi sualtı buluntularının sergilendiği Denizcilik Müzesi ve geleneksel tarım aletlerinin görülebildiği bir açık hava müzesi olan Kültür Müzesi Mykonos' da gezilebilecek diğer kültürel alanlardır.

Ada da bir başka görülmesi gereken yer ise sayıları 500’ü geçen kiliselerdir. Ada'ya tepeden bakan Parapotiani Kilisesi görsel bakımdan en dikkat çekici olandır. Bunun sebebi de beş ayrı küçük kilisenin tek bina olarak birleştirilmesiyle ortaya çıkan ilginç asimetrik görüntüdür. Fotoğraf tutkunlarının görmesi gereken kilise Meryem Ana’ya adanmıştır.

Mykonos ruhu besleyen renklere ve aktiviteye sahip cazibeli bir ada. Insan burda vaktin nasıl aktığını gerçekten fark edemiyor. Ama, hareketli Mykonos plajlarında bronzlaşıp, gece eğlencelerinde birkaç gün geçirip bolca eğlenip ama biraz yorulunca rotayı Santorini kıyılarına çevirme zamanı gelmiştir.  Eğlencenin üstüne cennet misali bir adada sakin birkaç gün tatili tamamlamak için ideal bileşendir. Sonraki limanımız : Santorini...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder